Noodzaak bliksembeveiliging
Waarom is het aanbrengen van externe en interne bliksembeveiliging noodzakelijk? Onweer richt in ons land jaarlijks voor tientallen miljoenen euro's schade aan. Een blikseminslag veroorzaakt niet altijd alleen maar materiële schade, maar kan ook letsel aan mens en dier veroorzaken en complete ict-systemen en infrastructuren plat leggen. In Nederland zijn er gemiddeld 107 onweersdagen per jaar. Tijdens deze onweersdagen worden er ongeveer 300.000 bliksemontladingen geregistreerd. Dit houdt in dat er jaarlijks ongeveer 2 á 3 blikseminslagen per km2 voorkomen.
Er zijn twee soorten blikseminslag een directe en indirecte inslag. Bij een directe blikseminslag moet u denken aan een inslag rechtstreeks in het gebouw. Deze veroorzaakt veel materiële schade aan het gebouw zelf zoals scheuren in gevels, ontzette dakconstructies of zelfs brandschade. Een externe bliksembeveiliging kan u hier tegen beschermen.
Bij een indirecte blikseminslag moet u denken aan een inslag naast het gebouw of in de straat. Dit kan veel materiële schade in huis of bedrijfspand veroorzaken zoals schade aan computers, tv, elektrische installatie, CV ketel etc. Een indirecte blikseminslag komt meer voor dan een directe inslag. Een interne bliksembeveiliging (SPD's en potentiaalvereffening) kan u hiertegen beschermen.